Kinderen, ICT en media

Onze kinderen groeien op in een wereld die snel verandert. Computer, smartphone, iPad en tablet spelen daarin een belangrijke rol. Ook op school werken we met ICT (informatie en communicatie technologie).
iPads en laptops zijn een middel om goed onderwijs te geven.
Op school krijgen alle kinderen structureel les om media-wijs te worden. We doen dat via het Nationale Media  Paspoort. Meer informatie is te vinden op  www.nationaalmediapaspoort.nl 
Om u als ouders te helpen -samen met uw kind- een goede weg te vinden in de talloze mogelijkheden, schrijven wij maandelijks een artikel. Die kunt u lezen in de Tiggeltjes. Hieronder artikelen van de laatste maanden:


 Kinderen en ICT je kind op internet                 Mediadiamant-Wegwijs in mediaopvoeding       
Mediawijsheid       De eerste stappen online voor onze jongste kinderen      
 Kurzweil        Vloggers   Veilig zoeken op internet 

 Mediasmarties voor een geschikte site        Beeldschermtijd en aanschaf smartphones

Hebt u meer vragen?
Kijk dan eens op  https://www.mediaopvoeding.nl/
Deze website is volledig ingericht om op eenvoudige wijze antwoord te krijgen van deskundigen op al uw vragen rond kinderen en media. Er staan op de site al heel veel gestelde vragen en antwoorden, waar wellicht uw vraag ook bij staat.
Maar u kunt natuurlijk uw eigen vraag stellen. Per leeftijdscategorie ( vanaf 0-3 jaar t/m 17-18 jaar) wordt door deskundigen een overzicht gegeven van de belangrijkste  ontwikkelingskenmerken van kinderen in de betreffende leeftijd: algemeen, wat ze zien of spelen, wat ze lezen, mediaontwikkeling, sociale media.  Ook staan er een aantal links vermeld naar zeer informatieve sites.


De eerste stappen online  voor onze jongste kinderen; 
HELPEN &  ONTDEKKEN  in plaats van verbieden!

Steeds jonger gaan onze kinderen online.  Ze zien gebruik van internet en de eindeloze mogelijkheden.
Hiermee is ook hun (virtuele) wereld. Net als zo vele dingen moeten ze natuurlijk ook met deze wereld om leren gaan.

Met MyBee kunnen de kinderen tussen 2 en 6 jaar op een veilige en verantwoorde manier hun eerste online stapjes  zetten om ook op internet  te ontdekken te spelen en te leren.
 MyBee is ontwikkeld door KPN als desktopversie, maar omdat kinderen steeds jonger online gaan, vaak op een tablet , is MyBee ook als app beschikbaar. 
MyBee is een app waarmee u als ouder de controle houdt over de tablet. U stelt eenvoudig schermtijd in, u weigert of accepteert het downloaden van apps en u maakt een profiel van uw kind aan waarmee het alleen content te zien krijgt die geschikt is voor de leeftijd. 
Er zijn 4 omgevingen: filmpjes, spelletjes, websites en apps. In de apps-omgeving zie je een selectie van kinderapps die buiten Mybee worden aangeboden, maar uiteraard wel gedownload kunnen worden door u als ouder. Zo houdt u de regie en kunt u programma's of apps toevoegen of blokkeren.
Helpen ontdekken is hierbij het motto in plaats van verbieden: veilig en verantwoord. Zie voor meer informatie: www.mybee.nl . En voor een leuk filmpje over het gebruik:
https://player.vimeo.com/video/136195244?api=1&player_id=mybeevideo